Direct naar content

ESG: duurzame oplossingen met databaseconsultants

In deze blog gaat Gerard Zuidweg (mede-oprichter en Managing Partner van OptimaData) dieper in op hoe databaseconsultants specifiek kunnen bijdragen aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen door middel van verschillende strategieën en praktijken.

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner
ESG: duurzame oplossingen met databaseconsultants

In een eerdere blog ging Gerard Zuidweg in op het onderwerp duurzaamheid dat steeds belangrijker wordt, mede door de introductie van nieuwe richtlijnen op het gebied van milieu, sociale aspecten en goed bestuur, oftewel ESG (Environmental, Social, and Governance). Hij legde kort uit wat de ESG-richtlijnen betekenen voor de IT-organisatie en concludeerde dat wij als databaseconsultants – misschien tot ieders verrassing – van grote toegevoegde waarde kunnen zijn in het opstellen, maar vooral het realiseren van een duurzamere IT-omgeving van onze klanten.

ESG-beleid en beleidsdoelstellingen

Als databaseconsultants kunnen wij een sleutelrol spelen in het verzamelen en analyseren van gegevens die bedrijven nodig hebben om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Dit omvat het verzamelen en monitoren van belangrijke KPI’s, zoals storage en memory van de databaseomgeving om vervolgens daarop doelstellingen te kunnen formuleren. Deze KPI’s zijn namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor het energieverbruik van een IT-omgeving.

Realiseren van duurzame databases gericht op het behalen van de doelstellingen

De databaseconsultant kan als geen ander helpen bij het terugbrengen van het energieverbruik en tegelijkertijd het reduceren van operationele kosten. Dit kan op een aantal manieren, die ik hieronder toelicht.

Optimalisatie van databases voor energie-efficiëntie

Een van onze belangrijkste taken is het optimaliseren van databases om de prestaties te verbeteren. Dit doen wij door het indexeren van tabellen, het optimaliseren van query’s en het regelmatig opruimen van verouderde gegevens. Door databases efficiënter te maken, vermindert de belasting op servers, wat leidt tot een lager energieverbruik. Daarover schreef Cindy al eerder een interessante blog. Deze optimalisatie is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook de kosten van energieverbruik aanzienlijk verlagen.

Consolidatie van databases

Veel bedrijven hebben te maken met een wildgroei aan databases, vaak als gevolg van fusies, overnames of de groei van het bedrijf. Dit leidt tot inefficiënte dataopslag en verhoogd energieverbruik. Wij kunnen helpen door databases te consolideren en te centraliseren. Dit vermindert de hoeveelheid hardware die je nodig hebt en optimaliseert het gebruik van resources, wat leidt tot minder energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Gebruik van duurzame cloud-oplossingen

De verschuiving naar cloudcomputing biedt enorme mogelijkheden voor duurzaamheid. Cloudproviders zoals AWS, Google Cloud en Microsoft Azure investeren zwaar in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie voor hun datacenters. Wij kunnen bedrijven helpen deze duurzame cloudoplossingen te implementeren en beheren. Door databases naar de cloud te migreren, kunnen bedrijven profiteren van de schaalvoordelen en de groene initiatieven van deze providers, waardoor hun eigen energieverbruik en ecologische impact verminderen.

Automatisering en orchestration

Automatisering is een andere manier waarop wij kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Door het automatiseren van routinematige taken zoals back-ups, monitoring en onderhoud, kunnen wij de efficiëntie van databasebeheer verhogen en menselijke fouten verminderen. Dit leidt tot een meer gestroomlijnde operatie die minder energie verbruikt. Daarnaast kunnen orkestratietools helpen bij het dynamisch toewijzen van resources op basis van de werkbelasting, waardoor energieverspilling wordt verminderd.

Data-archivering en lifecycle management

Het beheren van de volledige levenscyclus van data is essentieel voor duurzaamheid. Als databaseconsultants kunnen wij beleid implementeren voor data-archivering en lifecycle management, waarbij inactieve of verouderde data wordt gearchiveerd naar goedkopere en energiezuinigere opslagmedia. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid actieve opslagruimte die nodig is, maar optimaliseert ook het energieverbruik van het datacenter.

Conclusie

Als databaseconsultants hebben wij een positieve impact op de pogingen van bedrijven om duurzamer te worden en het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen vanuit de ESG-richtlijnen. Door databases te optimaliseren, te consolideren, gebruik te maken van duurzame cloudoplossingen, automatisering toe te passen en datalifecyclemanagement te implementeren, kunnen wij een significante impact hebben op de duurzaamheid van een bedrijf. Bovendien kunnen wij helpen om transparant te zijn over de duurzaamheidsinspanningen en verantwoording af te leggen. Zo ontstaat er een mooie win-win situatie: wij helpen niet alleen de ecologische voetafdruk te verkleinen, maar verbeteren tegelijkertijd de operationele efficiëntie en verlagen de kosten.

Meer weten?

Benieuwd hoe jouw bedrijf kan profiteren van duurzame IT-oplossingen en de expertise van databaseconsultants? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.