Direct naar content

‘Je krijgt hier de puzzels waar andere organisaties geen raad meer mee weten’

In een eerdere blog vertelde Gerard Zuidweg waarom wij als OptimaData graag een bijdrage leveren aan het kennisniveau van een nieuwe generatie vakmensen. Maar hoe ervaart die jonge generatie dat zelf? In juni rondde Jesse van Doorn zijn stage bij OptimaData af. Wat zijn Jesse’s ervaringen en hoe ziet de toekomst van deze slimme puzzelaar eruit? In deze blog deelt Jesse zijn verhaal.

Jesse van Doorn

Junior Database Engineer
Jesse van Doorn - Stagiair en Junior Database Engineer
Jesse van Doorn - DNA blog

Van softwaredevelopment naar databases

Ik heb een mbo-opleiding softwaredevelopment gevolgd bij de ICT-campus van het ROC. Het lijkt misschien raar dat ik dan bij OptimaData ben terechtgekomen, want softwaredevelopment en databases hebben niet per se met elkaar te maken, maar daar zit een verhaal achter. Ik was tijdens mijn opleiding vooral bezig met websites en apps maken, databases waren een soort van bijzaak.

Toen ik een stageadres moest zoeken, vroeg ik me af: waar zit nog een gat in mijn kennis? Zo kwam ik bij databases uit en ben ik bij OptimaData terechtgekomen. Hier ontdekte ik dat databases hartstikke tof zijn. Ik ben in februari dit jaar begonnen met mijn stage en mijn stage liep in juni af.

Belangrijkste verantwoordelijkheid: een dashboard ontwikkelen

Tijdens mijn stage bij OptimaData was mijn belangrijkste verantwoordelijkheid het ontwikkelen van een dashboard voor de HealthChecks die OptimaData uitvoert. Deze HealthChecks verzamelen een grote hoeveelheid data over de databaseomgeving van klanten. Traditioneel doorzochten de medewerkers van OptimaData deze data handmatig, wat veel tijd kost en vooral een grote hoeveelheid cijfers oplevert.

Ik creëerde een dashboard dat deze data visualiseert in grafieken, waardoor klanten gemakkelijk de status en ontwikkelingen van hun databases kunnen volgen. Het doel is uiteindelijk om een soort klantportaal te maken waarin de klant de ontwikkelingen in zijn database kan zien. Dan kunnen ze natuurlijk heel duidelijk zien hoe alle foutmeldingen afnemen sinds ze samenwerken met OptimaData. Verder heb ik veel presentaties en demo’s gegeven over dat dashboard. Ook heb ik meegelopen in de dagelijkse gang van zaken. Dus elke ochtend bij de daily stand-up aanwezig zijn, de managedservicemeetings bijwonen, dit gaf me een goede inzicht in de werkprocessen en het team.

Technische vaardigheden en communicatie

Ik heb veel technische vaardigheden opgedaan, zoals je kunt verwachten bij een technisch bedrijf. Maar naar mijn mening is het belangrijkste wat ik heb geleerd: communicatie en beter omgaan met mensen in een formele sfeer. Een goed voorbeeld van iets wat ik heb geleerd, is de communicatiecirkel rondmaken. Stel je mailt een vraag en je krijgt een antwoord. Dan is het slim om even een berichtje te sturen met: ‘Ik heb je antwoord gezien, dankjewel.’ Kleine dingen, maar die stapelen zich op en dat merk ik nu. Ik ben een stuk beter in communiceren geworden.

Puzzelaar

Jesse van Doorn - Stagiair en Junior Database EngineerIk heb een passie voor puzzelen en probleemoplossing, iets wat ik tijdens mijn stage goed kon benutten. Een voorbeeld hiervan is mijn deelname vorig jaar aan een evenement genaamd de Advent of Code. Dat is een soort adventskalender, maar dan met technische puzzels. Elke dag in december krijg je een nieuwe puzzel die je moet oplossen. Als je het goed doet, kom je officieel in een lijstje met mensen die het hebben opgelost. Vorig jaar heb ik dat voor de allereerste keer gehaald, en daar ben ik superblij mee.

Het hielp me heel erg om technisch te ontwikkelen en ook beter na te denken. Voor mij is er niets toffers dan een probleem te zien en te denken: ‘Hé, dit is niet op te lossen.’ En dan ga je nadenken en uiteindelijk weet je: ‘Voila, zo kan ik het doen.’ Dat is zo leuk, dat je terugkijkt en ziet wat je allemaal hebt bereikt.

Structureren en organiseren

Ik ben van nature niet heel gestructureerd, mede vanwege mijn autisme. Dingen goed organiseren vind ik moeilijk. Maar ik merkte dat de structuur van elke dag op kantoor komen, elke dag een meeting, me heel erg heeft geholpen. Ook heb ik bij OptimaData toegang gekregen tot heel veel materiaal wat mij helpt beter te plannen. Zoals bijvoorbeeld goede planboeken, fatsoenlijke agenda’s, en dergelijke.

Flexibiliteit en begrip

Een van de dingen die ik het meest waardeer aan OptimaData is de flexibiliteit en het begrip voor mijn persoonlijke situatie. Als mantelzorger voor mijn moeder heb ik soms eerder naar huis moeten gaan, iets wat altijd oké was. Dit begrip heeft een grote positieve impact op mij gehad en heeft bijgedragen aan een positieve werkervaring.

Doorgroeimogelijkheden en nieuwe uitdagingen

Mijn stage is afgerond, maar ik mag blijven bij OptimaData. Ik ga nu een hbo-opleiding DBA volgen. Dat valt het beste samen met het werk wat ik nu voor OptimaData doe. En dat ga ik in deeltijd doen. Dus dan ga ik vier dagen per week bij OptimaData werken, en één dag per week ga ik naar school. Daar kijk ik natuurlijk super erg naar uit. Ik ga op 1 september beginnen. Dat gaat een drukke periode worden, maar ik heb er zin in.

Vertrouwen en respect

Wat ik heel fijn vind bij OptimaData, naast de flexibiliteit en het begrip, is het vertrouwen en het grote respect voor elkaars kennis. Wat je hebt met mensen in de tech-industrie in het algemeen en DBA’s in het bijzonder, is dat iedereen zijn eigen manier heeft. Vaak is de gedachte: mijn manier is goed en die van jou is slecht.

Wat ik supertof vind aan OptimaData, is dat je al deze experts, met allemaal hun eigen visie, in één bedrijf kunt hebben zonder dat er clashes ontstaan. Iedereen heeft vertrouwen in elkaar en denkt: ‘Goed, misschien doe jij het anders dan ik, maar ik vertrouw erop dat ook jij je werk goed doet.’ Dat zorgt voor een hele vertrouwelijke werksfeer met heel goede communicatie. Ook zijn de mensen hier echt verbonden met elkaar. Als mensen bij het koffiezetapparaat een praatje aangaan, is dat niet omdat dat zo hoort. Ze zijn ook echt benieuwd hoe het met je gaat.

Gevarieerd en uitdagend werk

Dat is het leuke van werken bij een consultancybedrijf. Je krijgt hier de problemen waar andere organisaties geen raad meer mee weten. Je zult hier niet snel in een sleur raken. Er is een voortdurende stroom van nieuwe puzzels en uitdagingen. Dat zorgt ervoor dat ik elke dag zin heb om weer naar kantoor te gaan om te kijken wat er nu weer op mijn bordje komt.

Nieuwsgierig?

Wil je eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.