Direct naar content

Hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt

‘Of het nu schilderen is, of mijn werk als consultant; hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt.’ Cindy Beernink werkt bij OptimaData als DBA Consultant en Database Reliability Engineer. Buiten haar werk spendeert ze haar vrije tijd graag aan schilderen en het klussen aan haar bootje. In deze blog deelt Cindy welke overeenkomsten ze ziet tussen haar hobby’s en haar werk en werpt ze ook een voorzichtige blik op de toekomst.

Cindy Beernink

DBA Consultant en Database Reliability Engineer
Cindy Beernink - DBA Consultant en Database Reliability Engineer
Schilderij van Cindy Beernink, geinspireerd door PostgreSQL en de huisstijl kleuren van OptimaData

Managed Database Services

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat ik bij OptimaData ben begonnen als DBA Consultant in de Managed Database Services-tak. In die rol hou ik me bezig met het 24/7-beheer van databases van verschillende klanten. Onze dienstverlening bestaat onder andere uit optimalisatie, back-ups, beveiliging en onderhoud van databases. Door mijn brede ervaring bij allerlei typen organisaties kan ik goed schakelen tussen stakeholders, business en techniek en aard ik snel in nieuwe omgevingen.

PostgreSQL-olifant

Cindy Beernink in haar element bij OptimaDataIn mijn vrije tijd schilder ik graag. Ik hou ervan om met mijn handen iets te creëren. Tekenen is een proces, je begint zonder te weten waar het zal eindigen. Het eindresultaat is altijd verrassend. Dat is net als in mijn werk. Ook in projecten moet je onderweg steeds dingen aanpassen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Speciaal voor OptimaData heb ik onlangs een schilderij van een olifant gemaakt. Het symbool van de PostgreSQL-database is een olifant, en daar heb ik de kleuren van ons logo in verwerkt. Het is toch leuk om zo’n kunstwerkje op kantoor te hebben hangen en de reacties erop te horen? Het moeilijkste deel van een schilderij is het begin. Je staart naar een wit doek; waar begin je? Mijn aanpak is eigenlijk net als in mijn werk. Ik verdeel dat grote witte vlak dat me aanstaart in stukjes: ik maak kaders, vlakken en ga zo stap voor stap van het grote geheel naar de details. Door eerst die verdeling te maken, weet ik zeker dat ook later in het proces de verhoudingen kloppen. In mijn werk ga ik ook zo planmatig te werk. En ja, in beide gevallen kom je weleens op een punt dat je denkt: dit wordt niets, ik loop helemaal vast. Dan vraag je een collega om hulp en vaak is één tip genoeg om verder te kunnen. Bij mijn schilderijen vraag ik het mijn tekenleraar of mensen in de groep. Soms is het net even een nuance – de neus is de klein, de oren te ver naar achter – en dat kan een groot verschil maken. Dan gaat ineens alles weer stromen.

Oefening baart kunst

Nu ik er zo ’s over nadenk: mijn werk draait om digitale processen, maar mijn hobby’s zijn juist heel praktisch en analoog, dat lijkt een totaal andere wereld. Dat geldt voor het schilderen, maar ook voor mijn bootje waar ik veel aan klus. Lekker met mijn handen bezig zijn, daar hou ik van. Toch zit ook daar een vorm van techniek in. Of het nu schilderen is, het werken aan de boot of mijn werk als databasebeheerder; hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt.

Verbinding

Ik heb het helemaal naar m’n zin bij OptimaData. Het is een klein bedrijf, en dat heeft zo zijn voordelen. De lijntjes zijn kort, je kent iedereen goed en met een kleiner bedrijf voel je je toch meer verbonden. Je bent goed op de hoogte van wat er speelt, dat vind ik echt een pluspunt. Bovendien werk je hier voor verschillende klanten in diverse omgevingen en sectoren, wat veel afwisseling en leermogelijkheden biedt. Het houdt wel in dat je flink moet schakelen zo nu en dan, maar dat houdt me scherp. Nee, ik verveel me geen moment.

Leven in het nu

Cindy Beernink - DBA Consultant en Database Reliability EngineerHoe de toekomst van mijn werk eruitziet? Poeh, ik leef graag in het nu, ver vooruitkijken vind ik lastig. De toekomst hangt ook sterk af van technologische ontwikkelingen. Cloudcomputing stijgt nog steeds in populariteit, het maken van back-ups wordt verder geautomatiseerd. Ik vermoed dat wij in onze rol ons meer en meer gaan richten op performance, efficiëntie en kostenbesparing. Alles verandert in de techologie, maar als ik kijk naar SQL Server 2008 versus 2022 zie je toch dat bepaalde fundamenten stevig verankerd zijn. Het is moeilijk te voorspellen hoe alles zal evolueren. Wellicht dwingt kunstmatige intelligentie ons wel een compleet nieuwe koers te gaan varen. Maar ik betwijfel of ik dat nog zal meemaken voordat ik met pensioen ga.

Nieuwsgierig?

Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.